Blog

Beauntje komt om zijn loontje

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Van alle wijngebieden ter wereld komen eerst Bourgogne en Bordeaux en dan de rest van de wereld. Althans, dat idee krijg ik soms. Zelf doen ze ons dat ook graag geloven. Ik ben er voorzichtig in geworden. In de Bordeaux wordt naast een heleboel topwijnen ook een nog veel grotere plas, op zijn zachtst gezegd, middelmatige wijnen gemaakt. Maar plak er Bordeaux op en het moet toch wel goed zijn….. In de Bourgogne is de wijnplas vele malen kleiner. Wijngaarden zijn veel kleiner dan in de Bordeaux en vaak eigendom van meerdere wijnboeren. Maar de prijzen….. Olala.

De eerste keer dat we in de Bourgogne kwamen, moet oktober 2006 zijn geweest. We hadden een chambre d’hôtes net buiten Autun geboekt, een mooie kasteeltje, aan de voet van Mont Beuvray en met uitzicht op voornoemd Autun. In oktober kleuren de wijngaarden naar rood en bruin, evenals de Morvan. Anja en ik keken onze ogen uit, zo’n aaneenschakeling van wijngaarden hadden we niet eerder gezien. Toen waren we nog wat bleu en beginnende wijngenieters.

Na een dagje Dijon stopten we bij een wijnhandel in Nuits st. George. Bij binnenkomst vroegen wij vriendelijk of er iets van de goddelijke druivennat te proeven was. De gastheer nam ons eens op en constateerde dat wij vast niet de vermogende klanten waren die hij gewoon was. Proeven was geen punt, maar alleen als er ook gekocht zou worden. Nu namen wij de man eens op en zeker ook de prijskaartjes aan de flessen. Flessen van €50 waren de koopjes; je kon er gerust ook flessen krijgen waar je ook een week van op vakantie kan. Op voorhand de verplichting tot koop opleggen vonden we geen goed plan en daarom trokken we verder naar het zuiden, richting Beaune.

Beaune is dé wijnstad van de Bourgogne. Met zijn charmante centrum vol panden met kenmerkende gekleurde daken raakten wij steeds meer verliefd op de streek. We aten er slakken met een ongekend lekker glas Rully. We zijn er nog een paar keer terug geweest, telkens met veel plezier.

Wat mij van die vakantie ook nog goed bijstaat is het wijnboertje in Volnay. Ergens tijdens onze ontdekkingsreis door de regio gingen we de provinciale weg af en zagen een bordje “Vente et degustation”. Het was ons een raadsel waar die wijnboer dan moest zitten, want we zagen niet veel meer dan een vervallen boerderij. Dat bleek toch de locatie te zijn waar we konden proeven. Meneer de wijnboer was in de schuur bezig maar kwam toen hij ons zag lopen. Hij nam ons mee een trappetje af, richting een kelder. De krakende deur ging open en er werd een licht ontstoken. Je twijfelt toch even als je de trap afdaalt. Het zal toch geen doorgedraaide boer zijn……

Onze ogen moesten wennen aan het weinige licht, maar ontwaarden daar al snel een flinke voorraad flessen. Maar we zagen ook de provisorisch getrokken elektra. In goed boeren Frans stak de wijnboer een verhaal af. Wij knikten braaf op het moment dat wij dachten dat een ja of nee wel op zijn plaats zou zijn. De boer ontkurkte gul zijn flessen. De wijn smaakte heerlijk en na iedere proefbodem ging het alleen maar beter smaken. En dan kostte de wijn niet eens €50 per fles. Buitengewoon in onze nopjes met deze vondst gingen wij enthousiast over op het kopen van flessen wijn. In mijn herinnering betaalde we zo tussen de €7 en €12 voor de flessen. Ik zou willen dat we toen een vrachtwagen vol hadden gekocht.

Want hoe kwam ik tot dit hele verhaal? Begin van het jaar komen alle nieuwe prijslijsten van wijnboeren en importeurs binnen. Door de bank genomen blijven veel prijzen gelijk, maar zo links en rechts stijgt er natuurlijk wel wat. Maar er zijn weinig hele gekke verschillen. Behalve in de Bourgogne. De prijzen zijn alleen maar gaan stijgen nadat wij daar voor het eerst kwamen. Overigens is daar niet direct een causaal verband mee. 2009 en 2010 waren topjaren en voor goede wijn wordt ook een goede prijs betaald. Daarna was het in de Bourgogne alleen maar kommer en kwel met oogsten die verloren gingen. Nu drijft het beperkte aanbod de prijs op.

Omdat wij veel rechtstreeks in Frankrijk inkopen, konden we de schade nog enigszins beperkt houden. Maar nu zag ik de prijzen voor 2015 en ook ik schrok me een hoedje. Hele euro’s gingen bovenop de prijs. Er is simpelweg te weinig wijn en voldoende vraag dus blijven de prijzen stijgen. Het is dus de uitdaging om toch die boeren te vinden die nog steeds voor schappelijke prijzen goede kwaliteit leveren. Gelukkig zijn die er nog steeds. Een Montagny 1er Cru les Coeres van de Cave van Buxy is er zo’n eentje. Of de (petit-)Chablis van Pommier, maar ook de biologische wijnen van Domaine Sylvain Loichet.

Had ik nog maar dat adresje van die wijnboer in Volnay…… 

 

cor-rond

Betaalbare kwaliteitswijnen

Deskundig advies

Gratis verzenden vanaf € 150

Verzenden via flespakket.nl door PostNl

flespakket

Veilig betalen via 

iDeal    

Messenger