Blog

Een weekend wijnproeven

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Een weekend wijnproeven. Het moge duidelijk zijn dat dit de zware kant van mijn werk is. Als er 1000 wijnen voor je open staan bij de ene importeur en je bij een tweede nog eens 100 verschillende wijnen kan gaan proeven is dat een hele beproeving.

Op het eind van de dag heb je tientallen keren je glas laten vullen en nog geen druppel gedronken. Maar het was leuk, ontzettend leuk om te doen.

Op zondag, zo rond 11:30 uur, begon de expeditie met een ronde van witte wijnen. Er waren 113 wijnboeren aanwezig en het is gewoon onmogelijk bij alle 113 langs te gaan. Ook niet als ze allemaal op een rijtje voor je klaar staan. Keuzes moesten dus gemaakt worden. En de keuze viel op beginnen met Duitsland-Oostenrijk, om te vervolgen met Hongarije en Roemenië. Hier tussen proefden we bij voor ons al bekende wijnhuizen. Mooie wijn, maar niets verrassends. Daarna door naar Italië. Daar troffen we wel wat mooie nieuwe dingen. Bij Talamonti proefden we bijvoorbeeld twee trebbiano's. Zeer betaalbaar en smaakvol. 

Bij Novelli kregen we een licht houtgelagerde Pecorino te proeven. De kaas pecorino is overigens vernoemd naar de druif. Schapen die uit de bergen van Umbrië komen knabbelen aan de druiven die dan rijp zijn. Eentje die we zeker overwegen om toe te voegen aan het assortiment.

Maar bij Italië was het toch wel de Capoccia die er uit sprong. Een wijn gemaakt van nero d'avola, waarvan een deel van ingedroogde druiven (appassimento). Super smaakvol, een aanrader alleen al daarom. Maar dan het etiket, met die gangster op de voorkant. Geweldig! Het is een knipoog naar de term Capo, hoofd van een maffiaclan. Maar capoccia betekent zoveel als hoofd van de familie. Alles bij elkaar een wijn die klopt.

Daarna hebben we het nodige uit Zuid-Afrika geproefd. Bij Jordan en Cluver hebben we de nodige wijnen geproefd. Je proeft gewoon dat dit de top van Zuid-Afrika is. En natuurlijk is niet alles wat je proeft 100% raak. Ook ik heb mijn persoonlijke smaak en daarom word ik ook gelukkiger van de ene wijn dan van de andere. Voor mij sprong bij Jordan "the outlier sauvignon blanc" eruit. Een mooi houtgelagerde sauvignon blanc. We werken al graag met de wijn van Jordan en dit zou best wel eens een aanvulling daarop kunnen worden.

Bij Paul Cluver proefden we nog eens de "dry encounter riesling". Heerlijk glas wijn, echt super. Maar ja, die staat al in de winkel :)

We sloten het proeven af bij Chester Osborne van d'Arenberg. Een bevlogen wijnmaker. Ik kan veel over hem vertellen, maar google 'm maar eens. Kijk dan vooral de filmpjes op Youtube, erg leuk.

We hebben de dag afgesloten met wat eten, want van al dat proeven krijg je honger. De achtereenvolgens mozzarella, mossellen en saté ging er wel in. 

Binnenkort meer over dag twee.....

 

 

 

cor-rond

Betaalbare kwaliteitswijnen

Deskundig advies

Gratis verzenden vanaf € 150

Verzenden via flespakket.nl door PostNl

flespakket

Veilig betalen via 

iDeal    

Messenger