Blog

Of je kaas lust!

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Een kaas- en wijnbeurs bezoeken is nooit vervelend. Op nog geen twee uur rijden kan dat op een heel andere manier dan wanneer dat in Nederland georganiseerd zou worden. In Court st. Etienne werd “Le Salon du Vin et du Fromage” georganiseerd. Alleen bij zo’n naam gaat mijn hartje al sneller kloppen. Het klinkt zo heerlijk zacht, als een liefdesverklaring aan wijn en kaas.

Court St. Etienne ligt een kleine twintig minuten ten zuiden van Brussel. Zodra je de taalgrens overgaat bij Overijse ben je er al bijna. De auto kan je voor bijna voor de deur parkeren en omdat we vrijkaartjes hadden gekregen van een van onze wijnboeren konden we ook nog eens gratis naar binnen. Hoe kan je een Hollander nog gelukkiger maken?

Maar de belangrijkste reden waarom we naar België reden was het bijpraten en proeven bij Veronique en Frederique van domaine Carle Courty. Ieder jaar, in november, gelijk met de Beaujolais nouveau komt de Muscat de Noël. Het is de primeurwijn van de muscat Rivesaltes. Daar zijn wij enkele jaren geleden mee begonnen en die traditie houden we er graag in. De bestelling was dan ook al vooraf doorgegeven.

Maar als je er dan bent, proef je natuurlijk meteen de nieuwe jaargangen en lieten we ons goed informeren over de ontwikkelingen op het domaine. Dat het leven van een wijnboer(in) niet altijd over rozen gaat bleek wel uit het feit dat er eerst een deel van de wijngaard door brandstichting verloren is gegaan en daarna door extreme heftige regenval er een deel van de wijngaard simpelweg is weggeslagen, weggespoeld.

De wijnen smaakten geweldig. Domenique vertelde ons dat hij een Grenache noir (rode grenache) als dessertwijn aan het maken is, maar dan wit/blank gevinifieerd. Zeer bijzonder moet dat worden, ik heb het nooit eerder gezien. Helaas moeten we nog enkele jaren wachten voor het experiment beschikbaar is.

De auto werd vervolgens volgeladen met Muscat de Noël, grenat, ambré, muscat (droge) en meer lekkers.

Daarna was er tijd om bij andere boeren te gaan proeven. Met name bij een boer uit de Corbières proefden we lekkere dingen. Hoewel de Champagne er ook prima smaakte. Vervolgens langs de diverse kaasboeren en wat gedroogde hammen. Dan merk je dat wij in een kaasland wonen. Daar, in Waals-Brabant, durfden ze lachend €50,- te vragen voor een kilootje Gruyère. Maar het moet gezegd worden, de kaas was heerlijk. Maar ook een gedroogde ham van Corsica was bij nader inzien toch wel erg stijf aan de prijs. Temeer de man het niet voor minder deed dan zo’n 400-500 gram en een kilo ook hier €50 was, bedankten wij toch vriendelijk. Onze vraag of het ietsje minder mocht werd ook niet heel erg gewaardeerd.

Maar aan alles komt een eind en dus bliezen wij de aftocht, terug naar Holland. Het geluk wilde evenwel dat we bij restaurant Boven de Rivieren, dat dan weer in Sleewijk en dus beneden de rivieren ligt, moesten bezorgen. Stiekem had ik geregeld dat we daar zouden blijven eten. En zo geschiedde. Het is een aanrader, de Michelin waardeert het ook met een Bib (zeg maar categorie lekker en betaalbaar). Marcel en Michel hebben ons goed verzorgd en moe, met volle buik en zeer voldaan kwamen wij thuis.

Vraag gerust of je eens een wijn van Carle Courty mag proeven. De grenat en ambré zijn een geweldig alternatief voor de portliefhebber. En de Quentin gaat prima bij een stuk wild. Maar nu, zo met de kerst, is de Muscat de Noël natuurlijk de echte aanrader.

 

cor-rond

Betaalbare kwaliteitswijnen

Deskundig advies

Gratis verzenden vanaf € 150

Verzenden via flespakket.nl door PostNl

flespakket

Veilig betalen via 

iDeal    

Messenger