logo dramshop

Nieuwe Whisky's 29/6

Het was zowaar een iets rustigere week. Niet heel vreemd na enkele weken met de ene na de andere nieuwe whisky. Helemaal niets nieuw? Nou, dat ook weer niet. 

 

3006 Whisky

Jop Boer verblijde ons vorige week met enkele nieuwe bottelingen. We hebben naar ons idee de meest interessante uit gekozen; twee amerikaanse whiskeys die, heel ongebruikelijk, een finish op een PX sherry octave hebben gekregen. 

En daarnaast een Teaninich met wederom een finish, nu op een oloroso sherry octave.

American Whiskey Batch 1 - meer info, klik hier

 

American Whiskey Batch 2 - meer info, klik hier 

 

Teaninich 2010 - meer info, klik hier 

 

 

Bunnahabhain 2009 cask strength 1st fill sherry butt

Bunnahabhain en sherry gaan goed samen. The Ultimate heeft zo'n vaatje te pakken gekregen en dat nu gebotteld. Cask Strength, of wellicht als rocket fuel strenght; 67%! Het leverde alles bij elkaar 583 flessen op. Wij hebben er een aantal van. 

 

Interesse? Klik dan hier

 

 

Longrow  Red 13 yrs Cabernet Sauvignon Cask 

Niet echt nieuw, maar we konden zomaar na maanden ineens weer ergens er iets van vinden. Meteen gebruik natuurlijk van gemaakt. Deze whisky is er een in reeks van Longrow's op een rode wijnvat. Ieder jaar komt er een van uit in een oplage van slechts 9000 flessen (te verdelen over de hele wereld).

Interesse? Je vindt 'm hier.

 

Meer nieuw:

 

Er is meer. Morgen komt de nieuwste whisky van Mars (Japans) bij ons online, is er nieuwe Maltman aangekondigd, verwachten we een 25 jaar oude Tobermory van Kintra voor een wel zeer vriendelijke prijs, etc. Houd de komende dagen dan ook vooral de website/ webshop in de gaten. 

 

 

 

 

 

Beek - Millstone 2014 PX cask

BEEK Spirits

 

Een nieuwe telg in de lijn van Jan Beek. En wat voor een. Een triple distilled Millstone 2014 PX sherry cask. Je leest het echt goed; triple distilled - 3 keer gedestilleerd. En uit een sherryvat. Maar als je de kleur ziet, zal je dat niet verbazen. De whisky zal voor het eerst te proeven zijn tijdens het Pot Still Festival in Amersfoort. En is ook direct te bestellen bij ons. 

 

Klik hier om 'm te bestellen in de webshop

 

 

Nu kan ik een heel verhaal afsteken over deze mooie whisky, maar Jan heeft dat zelf al opgeschreven voor je; 

 

Millstone 2014

We waren naar Baarle Nassau gereden om Patrick van Zuidam te spreken over onder andere het maken van een nieuwe batch gin, die komt er binnenkort dan ook aan. We lieten hem ook een sample van onze Toutain proeven, hij gaf aan het een prima keus te vinden. Op de vraag of hij voor ons, als primeur te brengen op het Pot Still festival in Amersfoort, ook iets moois voor ons had begon hij een beetje moeilijk te kijken. Je weet toch dat we nergens echt makkelijk bij kunnen? Onze opslag van vaten heeft zeer dringend nieuwe ruimte nodig, alles ligt hutje mutje opgestapeld hier. Ja maar Patrick, er ligt toch ergens wel iets waar je bij kunt, het liefst een mooi sherryvat met Millstone. Hij keek nog moeilijker en zei, die heb ik zelf eigenlijk al niet genoeg momenteel. Vervolgens keek hij lachend op en zei, laten we maar eens door de distilleerderij lopen of we misschien iets tegenkomen.


We liepen door de distilleerderij waar het zoals altijd druk was. de vaten lagen inmiddels overal tot het dak, zijn opmerking over uitbreiding begrepen we erg goed. Ergens midden in de distilleerderij lagen wat losse vaten waar je met enige moeite wel bij kon komen, het bleken Oloroso vaten te zijn gevuld in 2015. We maakten een vat open, ik keek Patrick aan en zei, dit is echt nog te jong. Prima whisky, maar die mag van mij nog wel wat jaartjes rijpen. Iets verderop lag nog een eenzaam vat, een oude zo te zien. Ja Jan, da’s PX, dat verkoop ik echt niet. Ik liep naar het vat toe en zei, joh, het is gevuld eind 2014, die zou al best mooi kunnen zijn. Puur uit nieuwsgierigheid, mag ik toch wat proeven? Het vat ging open, we proefden en keken elkaar aan met een blik van; wauw, dat is mooi! Ik zal u de discussie besparen die toen volgde, laat ik het maar houden op een oprechte vriendendienst van Patrick. Hij is zelf een oprechte liefhebber van goede drank, hij zei onder andere dat dit vat het verdiende om als single cask gebotteld te worden.


Later op zijn kantoor vertelde hij dat het een heel oud vat was, minstens 70 jaar oud. Van oorsprong een sherrybutt van 500 liter die aan de uiteinden niet goed meer was, dat komt vaker voor. Ze halen dan het vat uit elkaar en zagen er dan aan beide einden een stuk af, van de kortere stukken maken ze dan een hogshead van 250 liter. Het hout is jarenlang doordrenkt met Pedro Ximenez sherry, dat geeft aan de whisky erg veel kleur, geur en smaak. Dit vat is een zogenaamde first fill, na het transport van de Jerez streek naar Baarle Nassau is deze whisky erin gedaan. Toen Patrick de specificaties van het vat erbij pakte aarzelde hij even, het bleek geen normale Millstone te zijn maar een Triple Distilled. Nu begrijp ik dat de invloed van het vat zo enorm is, deze iets lichtere, drie keer gedistilleerde, Millstone is erg vatbaar voor dit soort vaten. Dat blijkt, toen we het sample voor ons hadden staan en de diepe donkere kleur bekeken, en vervolgens de geur en smaak beoordeelden wist ik dat we weer iets bijzonders te pakken hadden. Patrick zei lachend, vertel het alsjeblieft aan iedereen dat ik dit soort vaten dus echt niet verkoop, aan niemand. Zie het maar als een vriendendienst Jan, dat doe ik zeker! In dit specifieke geval vind ik een verre vriend een stuk beter dan een goede buur!

 20181004 123741 2

Vintage Beek, Millstone 2014 Triple Distilled - PX Hogshead.
Gedistilleerd December 2014, gelagerd in vat RO353.
Gebotteld 24 september 2018, 47,8%. 349 flessen van 0,7 cl.

 

 

Scotch Universe - Best Dram

18425473 1920680341542238 4738363665886035250 n

Wow, een geweldige nieuwtje dat we nu wel mogen delen. Scotch Universe en Best Dram waren tot voorkort niet in Nederland te krijgen. Een collega van ons heeft dit opgepakt en heeft ons gevraagd of wij ook interesse hebben. Zonder twijfel natuurlijk ja gezegd. Want Scotch Universe brengt mooie whisky's uit. Het is een onafhankelijke bottelaar uit Duitsland. Bekijk op Whiksybase anders maar eens wat ze zowel allemaal hebben uitgebracht.

 

De namen verwijzen zoals de naam al doet vermoeden, naar het universum. Maar er zit achter alle cijfers en letters op het etiket ook een logica. 

 

We verwachten volgende week de eerste zes varianten van Scotch Universe in huis te hebben. Ze komen dan beschikbaar in de webshop, dit bericht zullen we dan verder aanvullen en uiteraard melden we het op de facebookpagina

 

Ardbeg An Oa

Ardbeg An Oa

Ardbeg An Oa - De nieuwste Ardbeg

Morgen, 1 september is het zover, de nieuwste Ardbeg wordt dan gelanceerd. Dit keer niet een limited edition, maar een voor in het vaste assortiment. De Ardbeg An Oa komt dus naast de 10, Uigeadail en Corryvreckan.

 

De An Oa heeft op een combinatie van PX (pedro ximenez sherry), virgin oak en oude bourbon vaten en huwt daarna in een "gathering cask" van Frans eiken. Ik heb de An Oa al geproefd en het is duidelijk dat de virgin oak en de bourbon vaten de overhand hebben. De PX vaten geven een prettige toevoeging. De smaak kwam op mij over als rokerig, iets fris citrus, een zoetje, wat chocolade. Ik heb de Corryvreckan en de Uigeadail er naast gezet, omdat er werd gespeculeerd dat de An Oa daar tussenin zou zitten. Nu vind ik dat niet het geval, ik plaats 'm eerder tussen de 10 en de Uigeadail. Ik vind het in ieder geval een zeer smakelijke whisky.

 

Oh ja, de naam komt van een schiereiland (kan dat op een eiland) aan de zuid-west punt van Islay; the mull of Oa. Een ruig rotsachtig gebied.

 

Ook al komt de An Oa vast in het assortiment, de voorraad is niet onbeperkt. De verwachting is dat met het aantal flessen dat er beschikbaar is voor Nederland in 2017, niet volledig aan de vraag kan worden voldaan.

 

Bestellen

De An Oa is verkrijgbaar voor €63,95 en kan je hier bestellen.

 

Of bestel de An Oa samen met een Ardbeg 10 en krijg 'm gratis thuis (binnen Nederland) gestuurd. Dit combipakket kost €104,95 en bestel je hier.

 

Cooper's Choice

coopers2

 

GLENROTHES Sherry Bomb en andere Cooper's op sherryvaten

 

Deze week mogen we weer vier nieuwe van Cooper's Choice verwachten. Of eigenlijk is het drie nieuwe en een oude bekende. De berucht en beroemde Glenrothes sherry bomb zit daar ook bij. Voorgaande keren was het snel op. Wil je er dan ook een hebben, dan is het advies niet al te lang te wachten. Verder zit er een 15 jaar oude Bunnahabhain bij, die zijn volledige opvoeding op een sheeryvat heeft gehad. Dat zelfde geldt voor een 8 jaar oude Tobermory.

De vierde die wij hebben besteld is een 6 jaar oude Miltonduff die een finish heeft gekregen in een portvat. Stuk voor stuk mooie whisky's denken wij, die ook nog eens goed betaalbaar zijn.

 

Je vindt ze uiteraard in onze webshop;

Glenrothes Sherry Bomb - klik hier

 

Miltonduff 6 yrs (portvat)- klik hier

 

Tobermory 8 yrs (sherrycask) - klik hier

 

Bunnahabhain 15 yrs (sherrycask) - klik hier

 

 

 

Amrut Rye en Amrut Double Cask

Amrut rye

Het was al even bekend dat ze zouden komen, maar nog niet precies wanneer. Dat wachten duurt nu niet meer lang.

Maandag 13 februari had ik de eer aanwezig te mogen zijn bij een proeverij met de Pramod van Amrut distilleries. De hele range, van de standaard single malt tot aan de portonova en de intermediate sherry werden geproefd. En als toetje kwam, totaal onverwachts, de Double Cask en de Amrut Rye op tafel.

Amrut Rye

De eerste single malt - Rye whisky die Amrut heeft gemaakt. De rogge / rye komt niet uit India zelf. Tijdens de proeverij claimde de aanwezige Groningse slijter dat de rogge uit zijn buurt kwam. Wat daar waar van is durf ik niet te zeggen. Maar het zou zo maar waar kunnen zijn. Gemaakt iig van 100% gemoute rogge.

 

Over deze single malt rye niets dan goeds.  Wat een heerlijke whisky. Barstensvol tropisch fruit als ananas en perzik, mango. Echt heerlijk. De afdronk is zacht en lang. Serge Valentin schreef hier tijdens zijn review ook over dat het zo goed is, dat het onmogelijk is deze niet lekker te vinden. En ik kan mij daar volledig in vinden. De Spectrum was bijzonder, maar dat is deze zeker ook. Uiteraard op een hele andere, eigen, manier. Ik ben in ieder geval verkocht.

 Amrut Double Cask

De Amrut Double Cask heeft voor Indiase begrippen lang gerijpt. Net iets meer dan 7 om 8 jaar zat de whisky in het vat. Bedenk dan dat 1 jaar rijping in India ongeveer gelijk staat met 4 jaar in Schotland. Je kan het dus vergelijken met een 28 jaar oude whisky. Zoals de naam al doet vermoeden is het een combinatie van 2 soorten vaten; ex-bourbon en px-sherry cask. Tijdens het proeven haalde ik er het volgende uit; gedroogd fruit, gekonfijt fruit, bruine suiker (gebrand). Maar het is niet alleen maar een (px-)sherry cask. Zo heftig sherry is het nu ook weer niet, geen sherrybom. Laat ik zeggen dat de bourbon het allemaal op een prettige manier in balans brengt. Want die romigheid van het bourbonvat zit er wel mooi door.

Ook deze is weer uiterst geslaagd. Amrut blijft me verbazen en ik blijf er zeker van genieten. Echt een distillery die whisky maakt die prima bij mij past.

 

cor-rond

Betaalbare kwaliteitswijnen

Deskundig advies

Gratis verzenden vanaf € 150

Verzenden via flespakket.nl door PostNl

flespakket

Veilig betalen via 

iDeal    

Messenger