Beek - Millstone 2014 PX cask

BEEK Spirits

 

Een nieuwe telg in de lijn van Jan Beek. En wat voor een. Een triple distilled Millstone 2014 PX sherry cask. Je leest het echt goed; triple distilled - 3 keer gedestilleerd. En uit een sherryvat. Maar als je de kleur ziet, zal je dat niet verbazen. De whisky zal voor het eerst te proeven zijn tijdens het Pot Still Festival in Amersfoort. En is ook direct te bestellen bij ons. 

 

Klik hier om 'm te bestellen in de webshop

 

 

Nu kan ik een heel verhaal afsteken over deze mooie whisky, maar Jan heeft dat zelf al opgeschreven voor je; 

 

Millstone 2014

We waren naar Baarle Nassau gereden om Patrick van Zuidam te spreken over onder andere het maken van een nieuwe batch gin, die komt er binnenkort dan ook aan. We lieten hem ook een sample van onze Toutain proeven, hij gaf aan het een prima keus te vinden. Op de vraag of hij voor ons, als primeur te brengen op het Pot Still festival in Amersfoort, ook iets moois voor ons had begon hij een beetje moeilijk te kijken. Je weet toch dat we nergens echt makkelijk bij kunnen? Onze opslag van vaten heeft zeer dringend nieuwe ruimte nodig, alles ligt hutje mutje opgestapeld hier. Ja maar Patrick, er ligt toch ergens wel iets waar je bij kunt, het liefst een mooi sherryvat met Millstone. Hij keek nog moeilijker en zei, die heb ik zelf eigenlijk al niet genoeg momenteel. Vervolgens keek hij lachend op en zei, laten we maar eens door de distilleerderij lopen of we misschien iets tegenkomen.


We liepen door de distilleerderij waar het zoals altijd druk was. de vaten lagen inmiddels overal tot het dak, zijn opmerking over uitbreiding begrepen we erg goed. Ergens midden in de distilleerderij lagen wat losse vaten waar je met enige moeite wel bij kon komen, het bleken Oloroso vaten te zijn gevuld in 2015. We maakten een vat open, ik keek Patrick aan en zei, dit is echt nog te jong. Prima whisky, maar die mag van mij nog wel wat jaartjes rijpen. Iets verderop lag nog een eenzaam vat, een oude zo te zien. Ja Jan, da’s PX, dat verkoop ik echt niet. Ik liep naar het vat toe en zei, joh, het is gevuld eind 2014, die zou al best mooi kunnen zijn. Puur uit nieuwsgierigheid, mag ik toch wat proeven? Het vat ging open, we proefden en keken elkaar aan met een blik van; wauw, dat is mooi! Ik zal u de discussie besparen die toen volgde, laat ik het maar houden op een oprechte vriendendienst van Patrick. Hij is zelf een oprechte liefhebber van goede drank, hij zei onder andere dat dit vat het verdiende om als single cask gebotteld te worden.


Later op zijn kantoor vertelde hij dat het een heel oud vat was, minstens 70 jaar oud. Van oorsprong een sherrybutt van 500 liter die aan de uiteinden niet goed meer was, dat komt vaker voor. Ze halen dan het vat uit elkaar en zagen er dan aan beide einden een stuk af, van de kortere stukken maken ze dan een hogshead van 250 liter. Het hout is jarenlang doordrenkt met Pedro Ximenez sherry, dat geeft aan de whisky erg veel kleur, geur en smaak. Dit vat is een zogenaamde first fill, na het transport van de Jerez streek naar Baarle Nassau is deze whisky erin gedaan. Toen Patrick de specificaties van het vat erbij pakte aarzelde hij even, het bleek geen normale Millstone te zijn maar een Triple Distilled. Nu begrijp ik dat de invloed van het vat zo enorm is, deze iets lichtere, drie keer gedistilleerde, Millstone is erg vatbaar voor dit soort vaten. Dat blijkt, toen we het sample voor ons hadden staan en de diepe donkere kleur bekeken, en vervolgens de geur en smaak beoordeelden wist ik dat we weer iets bijzonders te pakken hadden. Patrick zei lachend, vertel het alsjeblieft aan iedereen dat ik dit soort vaten dus echt niet verkoop, aan niemand. Zie het maar als een vriendendienst Jan, dat doe ik zeker! In dit specifieke geval vind ik een verre vriend een stuk beter dan een goede buur!

 20181004 123741 2

Vintage Beek, Millstone 2014 Triple Distilled - PX Hogshead.
Gedistilleerd December 2014, gelagerd in vat RO353.
Gebotteld 24 september 2018, 47,8%. 349 flessen van 0,7 cl.

 

 

Nieuwsbrief Vinabc

Nieuwe bieren binnen

Onze wens is om de biercollectie wat verder uit te breiden. Daarom hebben we vorige week en deze week diverse nieuwe bieren binnen gekregen. De lijst is behoorlijk lang, zo'n 30 nieuwe bieren in totaal. Een korte opsomming;

Poor Man's Coffee - De Natte Gijt collab Strieper

Zuster Agatha Houtgerijpt - Muifelbrouwerij (2015! - untappdscore 3,98)

Bourbonized RIS - Klein Duimpje (untappdscore 3,97)

Tripel IPA - Kleiburg 

Öö, Baltic Porter - Pohjala

 

Maar vooral trots zijn we op 12 Amerikaanse bieren die we woensdag binnen kregen. De ene is nog specialer dan de andere. Bizar hoge scores op Untappd. We proberen ze voor het weekend nog in de webwinkel in te voeren. Maar kom vooral naar de winkel, want dit zijn echt snoepjes waar je even de tijd voor mag nemen. Voor alle bieren geldt Op = Op

 

Zelf heb ik er vanavond ook een geproefd, de Cassian Sunset van Central Waters Company. W.O.W! Wat ontzettend goed. Voor mij het beste bier dat ik geproefd heb. 

 

 Afbeeldingsresultaat voor Central Waters Brewing

 

Brouwdemonstratie Hommeles bier - zaterdag 29 september

Eind november zijn wij als winkel 5 jaar open. Een heuchelijk moment waar wij graag op proosten. Met een goed glas wijn, met een glas whisky, maar zeker ook met een mooi bier. Onze "huisbrouwers" van Hommeles bier komen zaterdag 29 september naar de winkel om bij de winkel bier te brouwen. De uitgelezen kans om te kijken hoe dat bierbrouwen nu gaat. Maar...... ze brouwen ook het bier voor ons jubileum. Het is nog een naamloos bier, hoewel ik zelf wel een verschrikkelijk slechte naam heb bedacht. Maar heb jij een leuke naam, vertel 'm ons. We verwachten ongeveer 100 flesjes bier te brouwen die dag. De flesjes worden niet verkocht, maar je kan wel intekenen die dag op flesjes, bij aankoop van enkele Hommeles bieren. Dit bijzondere bier krijg je dan van ons. 

 

Oh ja, het bockbier van Hommeles, de Bokkepruik, is weer kakelversch binnen.

 Afbeeldingsresultaat voor Hommeles bier

 

AANBIEDINGEN

 Tarani Malbec of Sauvignon Blanc - Nu €4,95 p.s. - doos voor €27,50 - Dat is bijna 25% korting!!

Afbeeldingsresultaat voor Tarani wijn

 

Kiwi Chardonnay - Nieuw - Van €5,95 - Nu €4,95 p.s.

 

Nieuwe wijnen

Naast nieuwe bieren, blijven we ook het wijnassortiment telkens vernieuwen. Recent hebben we bijvoorbeeld Basa, een verdejo van Telmo Rodriquez opgenomen . Een mooie frisse wijn met een stuivende geur van passievrucht, meloen en peer, maar ook venkel en een hint van mineralen. In de mond elegant en met rondeur, sappig, fris en droog met mineralen in de afdronk.

Minstens net zo mooi is de Gazur, een Ribero del Duero van Telmo Rodriquez. Vol, stevig, donker en zwart fruit, heel drinkbaar. En de Gabo de Xil, mencia is ook zo'n aanrader; frisse en fruitige rode wijn met karakter die licht gekoeld kan worden genoten. Uit Noord-West Spanje, een gebied dat nogal eens over het hoofd wordt gezien, maar verrassende wijnen produceert.

 

Zoek je een leuk kado voor een jarige, jubilaris of bruidspaar, misschien is Groot Geluk dan een goed idee. De chardonnay hadden we al, maar daarbij nu ook een cabernet sauvignon (rood). Samen verpakt in een mooi kistje voor nog geen €20,- 

 

En terug op voorraad zijn de wijnen van Luccarelli; 

Categorie "heel lekker" Luccarelli primitivo
Categorie "heel, heel lekker" Campo Marina Primitivo di Manduria
Categorie "verdorie, dasskoftig lekker" Folle primitvo di Manduria - Old Vine

 

Afbeelding kan het volgende bevatten: buiten

 

 Whiskyaanbiedingen

 

 

Longrow Peated whisky - Van €52,95 nu voor €37,95 

Kilchoman Machir Bay - Van €47,95 - nu voor €36,95

Hazelburn 10 years - Van €47,95 nu voor €39,95

 

Kijk voor alle andere aanbiedingen op Vinabc.nl

 

Kalender:

29 september - Brouwdemonstratie Hommeles bier

 

5 oktober - Bezoek aan Pot Still festival (vervoer en entree naar het leukste festival van Nederland. Voor €35,- zorgen wij voor vervoer en entree. Dat is net zoveel als normaal de entree kost. Info? Bel naar 0623342311 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of kom gewoon even langs

 

18 november - Grote jubileumproeverij  - opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of in de winkel 

 

28 november - jubileum whiskyproeverij 

 

Millstone 1998 PX - Specail #2

Er is deze en komende week erg veel nieuws te melden. Omdat het zoveel is en ik het zonde zou vinden als ie onder zou sneeuwen, een aparte nieuwsbrief over de Millstone 1998 PX - Special #2. De afgelopen 2 jaar was de Special die in september werd gepresenteerd zo snel weg, dat we dit keer meteen informeren nu die beschikbaar is. 

 

Deze bijzondere Millstone is afgelopen weekend gepresenteerd tijdens de Drank- en Pakketexpo in mijn dorp (Slijtersbeurs in de volksmond). De fles zit verpakt in een mooie koker en wordt geleverd met een sample. Dit is de opvolger van de 1996 Oloroso sherry (2016) en de 1996 American oak (2017).

 

Het is een schitterende, duidelijke sherry whisky, zonder over de top te zijn. Bij Zuidam valt mij op dat ze nog wel eens wat vlezig worden, wat doet denken aan Maggie. Deze vind ik zelf nog beter, het is meer in balans. Wederom een zeer, zeer goed whisky van de familie Zuidam.

 

De proefnotitie vindt u hier onder

 

Bestellen kan nu via;

https://dramshop.nl/nl/ds-whisky/product/millstone-1998-px-cask-special-2

Beurs MS SP2

Openingsfeest Vershof

 

 

De verbouwing van de Vershof is helemaal afgerond, of eigenlijk van het hele winkelcentrum Het Rond. Tijd voor een groot feest. We trappen dit weekend af met de Vershof. Binnen in de vershof komen verschillende tv-koks hun kunsten tonen. Maar bij ons aan de buitenkant is het ook feest. Rob en Maaike, van Bij ons in de Keuken gaan zaterdagmiddag aan de gang met de Big Green Egg en daar past natuurlijk wel een lekker glas bij. We hebben knal acties met bier, wijn, rum en whisky en er is veel te proeven! 

 

Afbeeldingsresultaat voor CalusariAfbeeldingsresultaat voor Calusari chardonnay Afbeeldingsresultaat voor Calusari cabernetAfbeeldingsresultaat voor Calusari rose

Calusari - Chardonnay - Pinot Grigio - Cabernet Sauvignon - Pinot Grigio Rosé 

3 halen 2 betalen!!!! Dat is slechts €3,67 per fles!!!!

 

Afbeeldingsresultaat voor Laborie Carignan

Laborie Carignan 

5,95 per stuk - 6 halen 4 betalen

Dat betekent slechts €3,97 per fles!!!!!

Afbeeldingsresultaat voor cassagnau rose

Cassagnau rosé - 6 halen, 4 betalen! 

 

 

Afbeeldingsresultaat voor Hommeles bier

Hommeles bier - 4 halen, 3 betalen!

 

Afbeeldingsresultaat voor Botafogo rum

Botafofo Rum - Van €19,95 nu voor €14,95

 

Afbeeldingsresultaat voor Bains whisky

Bain's Cape Mountain Whisky

Van €26,95 nu voor €21,50

 

In de winkel hebben we vrijdag en zaterdag veel wijn, bier en whisky te proeven - kom binnen voor de proeverij!

 

La vie en Rosé

BEEK Spirits VERMOUTH Rood 15 70cl12123 10209

Zaterdag 30 juni - Maak kennis met Beek Spirits

Tijdens de laatste dag van juni komt Jan Beek naar de winkel om je te laten kennismaken met zijn dranken. Jan heeft namelijk sinds een paar maanden zijn eigen merk, zijn eigen dranken; rum, gin, korenwijn, oude jenever, bitter van kruiden en whisky. Je kan ze puur proeven, maar ook in een cocktail zoals gin tonic. Jan is de maker, dus wie kan je beter vertellen hoe het gemaakt is en waarom het zo goed is.

Er zijn geen kosten om te proeven, graag wel even vragen (vindt de wetgever prettiger ;)

Wat: Maak kennis met Beek Spirits

Waar: de winkel, het Rond 33B

Wanneer: zaterdag 30 juni - vanaf +/- 13:00 uur

 

La vie en rosé

 Tis zomer, leve de rosé. Op de valreep hebben we onze meest geliefde rosé binnen; Domaine de Tara rosé. Al diverse jaren kopen we rechtstreeks bij Michele en Patrick Follea hun wijnen in. Dit jaar liep de planning even anders door de verhuizing. Maar afgelopen dinsdag kwam de pallet binnen en hebben we een flink voorraadje. Maar of dat genoeg is voor de zomer..... We dachten het ook wel even uit te zingen met de rosé van deVignerons de Mancey, maar die is na een maand bijna weer op. Nu hebben we van deze wel meer dan het dubbele laten komen. Enfin, er is weer rosé. 

Ps. op de pallet stond ook de nieuwe jaargang Hautes Pierres blanc, een heerlijk stevig glas witte wijn. 

 Dit weekend staat de wijn van domaine de Tara open om te proeven!

 Afbeeldingsresultaat voor domaine de tara rosé

Domaine Carle Courty 

Twee weken geleden kwamen Veronique en Frederic Carle zelf hun wijnen bezorgen. Vanuit Millas, Rousillon (Frans Catalonië) om ze persoonlijk af te leveren. Uiteraard hebben we ze 's avonds uitgenodigd voor een heerlijke maaltijd bij ons thuis, maar dit geheel terzijde. Frederic had van alles voor ons mee, zoals zijn rosé, maar ook nieuwe voorraad Quentin (stevig en kruidig rood), Cuvée Marion (aoc Rousillon village), muscat sec (heerlijke aperitief wijn), maar ook de zo geliefde Rivesaltes Ambré en 10 jaar oude Tuillé! Ken je de Rivesaltes Ambré nog niet? Kom 'm dan eens proeven. Stukje kaas of chocolade er bij.... Een vin doux naturel uit de buiten categorie. 

 

En dan de 10 jaar oude Tuillé.... Jeetje, goddelijk lekker. Frederic heeft een aantal jaar geleden om een vat, dat al een paar jaar lag te rijpen, gewoon eens 10 jaar te laten liggen. Subliem, alsof er een engeltje op je tong piest. Helaas is er niet veel van, we hebben slechts 6 flessen binnen gekregen. Nu wordt het dit weekend iets frisser, maak er een mooi stoofgerecht bij en dan deze wijn. Smullen, met de hoofdletter S.

 

 Afbeeldingsresultaat voor Carle Courty

 

AANBIEDINGEN

Dit zijn enkele van onze aanbiedingen dit weekend. In de winkel vind je ze allemaal.

Domaine de Castelnau - Epicerie rosé        

Van €7,50 voor €6,50 - €37,50 voor een doos van 6 flessen

 

 

Cuvée Laborie - Carignan Vielles Vignes

Van €5,95 voor €5,25 - 6 voor €27,50  - dat is bijna 25% korting!

 

Pink Sin rosé 

Rosé gemaakt van merlot en zinfandel. Het zorgt voor een frisse en fruitige rosé

 

Nu van €8,75 voor €6,95 - €6,50 bij een aankoop van een doos.

 

 

LIMONCELLO GUAPPO ORIGINALE DELLA CASA

 

 Limoncello voor maar €12,95

 Limoncello Guappo Originale Della Casa

Whitley Neill Small Batch Gin

Alleen dit weekend van €31,95 nu €26,95!  

 

Afbeeldingsresultaat voor whitley neill gin

 

Verder hebben we de volgende whisky's in de aanbieding;

 

Michter's Bourbon - Van €59,95 nu voor €45,-

 

Ledaig Gordon&Macphail Reserve - Van €42,95 nu voor €37,95

 

Caol Ila Gordon&Macphail Reserve - Van €57,95 nu voor €47,95

 

Bunnahabhain Spirit of Scotland - Van €35,95 nu voor €29,95

 

En nog meer.... Je vindt ze allemaal in de winkel

 

We nodigen je graag uit voor de opening

Zondag 13 mei hebben we alle flessen ingepakt en zijn we verhuisd van Het Wed in Houten naar Het Rond 33B, tevens in Houten (aan de buitenzijde van de vernieuwde Vershof, tegenover het Plein). Een afstand van een goede 200 meter, maar desondanks een flinke operatie. Met veel hulp van vrienden lukte het om alles die zondag over te brengen. Na ongeveer 2 weken hebben we het meeste staan zoals we graag willen, we hebben nog wel even nodig om alles af te ronden. 

 

Openingsfeestje zaterdag 2 juni 

We zijn trots op het resultaat! We nodigen je dan ook graag uit om zaterdag 2 juni te komen kijken in onze nieuwe winkel. Wij zorgen voor een hapje en een.... Tja, wat hebben we nu ook alweer in de drankzaak staan?  ;)

 

Stond er op het vorige pand nog Wijnkoperij Vinabc, met het nieuwe pand komt daar "Vinabc, dé drankspecialist" op te staan. In november 2013 begonnen we, op het dieptepunt van de economische crisis en met onze kersverse baby Lieven, met alleen wijn in de winkel. Al snel kwamen daar artikelen van Zuidam bij. Vervolgens een klein plankje whisky, nog een plankje en toen.... Binnen deze 5 jaar is het een wand van 5-6 meter whisky, hebben we zo'n 100 verschillende soorten speciaalbieren, diverse gins, cognac, rum en andere likeuren. En is ons gezin verrijkt met onze dochter Guusje in augustus 2016.

We versturen flessen de hele wereld over en we zijn trots dat we bij een selecte groep specialisten mogen horen. En wijn...... die is er nog steeds, zo'n 350-400 verschillende soorten. 

 

We hebben voor dit moment een paar van onze leverenciers gevraagd een mooie aanbieding te doen. Van deze wijnen staat er genoeg open om te proeven.

 

Ps. in een eerder bericht stond de datum vrijdag 1 juni vermeld. Dat was even buiten de Avond4Daagse gerekend. Omdat Briek, onze oudste zoon, dit jaar voor het eerst meeloopt en dan juist het defilé is, verdient hij onze aandacht. Een feestje kan iedere dag, zijn moment niet. 

 

grandribbon

 

 

 

Messenger